ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΔΑΞΕΤΕ ΚΑΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ


 ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΔΑΞΕΤΕ ΚΑΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ
Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν, αναπτύσσοντας αισθήματα στοργής για τους συνανθρώπους τους. Όμως, όταν τα βλέπουν να τσακώνονται, να φωνάζουν και να σπρώχνουν τους συνομηλίκους τους, συχνά αναρωτιούνται πώς θα καταφέρουν να αποτελέσουν αξιόλογα μέλη μέσα στην κοινωνία.
Η διδασκαλία των παιδιών για το πώς θα υιοθετήσουν ευγενική συμπεριφορά επιτυγχάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Από την προσχολική ηλικία έως το γυμνάσιο, είναι μια διαδικασία που απαιτεί τη συνεργασία γονέα-παιδιού για την επίλυση προβλημάτων.
Η ανατροφή των παιδιών που νοιάζονται για τους άλλους είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονέας. Διαβάστε ορισμένες στρατηγικές και ιδέες που θα σας βοηθήσουν να βρείτε το δρόμο σας:Αποτελέστε πρότυπο για το παιδί
Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Αν οι γονείς δεν υποδεικνύουν την απαραίτητη ευγένεια σε δύσκολες καταστάσεις, πώς μπορούμε να περιμένουμε από τα παιδιά να κάνουν το ίδιο; Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με τα λόγια είτε με τις πράξεις. Μερικές φορές ο ρόλος του γονέα είναι δύσκολος, όμως ακόμα και τότε οι γονείς πρέπει να είναι ευγενικοί και να υποδεικνύουν την αρμόζουσα συμπεριφορά στα παιδιά τους.
Μιλήστε για τη διαφορετικότητα
Πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε την ευγένεια στα παιδιά σας είναι να ξεκινήσετε από νωρίς να τους μιλάτε για το πόσο διαφορετικοί είναι οι άνθρωποι μεταξύ τους. Συζητείστε σχετικά με αυτό που κάνει τον καθένα από εμάς όμορφο και μοναδικό, ανεξάρτητα από το ποιοι είμαστε. Εξηγήστε στο παιδί ότι ότι ακόμη κι αν δεν συμπαθεί κάποιον, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει όσα συμβαίνουν στη ζωή του, επομένως πρέπει να τον σεβαστεί και να είναι ευγενικός μαζί του.
Διδάξτε την έννοια της συμπόνιας
Πολύ συχνά οι γονείς προστατεύουν τα παιδιά από τον πόνο και την ταλαιπωρία. Εξετάστε το γεγονός ότι η συμπόνια είναι ένα θετικό συναίσθημα που συσχετίζεται έντονα με την ευτυχία και παρέχετε ευκαιρίες στα παιδιά ώστε να αισθανθούν συμπόνια για τους άλλους. Διδάξτε στα παιδιά ότι η συμπόνια είναι ένα δώρο, είναι ένας τρόπος να δώσουν λίγο από το χρόνο, την ενέργεια και την προσοχή τους στους άλλους. Επιπλέον, όταν εκθέτετε τα παιδιά στα προβλήματα των άλλων, τα βοηθάτε να αναπτύξουν έντονο το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης.
Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων
Συχνά η συμπόνια των παιδιών για τους άλλους διακατέχεται από θυμό, ντροπή, ζήλια, ή άλλα αρνητικά συναισθήματα. Οι γονείς πρέπει να διδάξουν στα παιδιά ότι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά, αλλά χρειάζονται τη βοήθειά σας για να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν με παραγωγικούς τρόπους. Βοηθήστε το παιδί να ηρεμήσει ζητώντας του να σταματήσει, να πάρει μια βαθιά αναπνοή και να μετρήσει μέχρι το πέντε. Κάθε φορά που θα είναι αναστατωμένο, υπενθυμίστε του τον τρόπο ώστε να μπορέσει να εκφράσει μόνο του τα συναισθήματά του με ένα χρήσιμο και κατάλληλο τρόπο.

http://www.infokids.gr/2014/10/eygeniko-paidi-pos-tha-didaksete-kaloys/

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΕΩΝ.ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΧΑΡΑΧΤΗΡΑ ΜΑΣ


Είναι γεγονός ότι πέρα από την ψυχαγωγία, η γιορτή του καρναβαλιού προσφέρει την αίσθηση αντίστασης στις κυρίαρχες σχέσεις εξουσίας και την ικανοποίηση του αισθήματος για απόδοση δικαιοσύνης (μέσω π.χ. της σάτιρας, της πολιτικής διακωμώδησης). Η προστασία της μάσκας και της μεταμφίεσης δίνει την ευκαιρία στα άτομα να εκφράσουν τη γνώμη και τα συναισθήματά τους για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά τους (π.χ. στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της οικονομίας) ή την επικαιρότητα, να μεταφέρουν πληροφορίες και μηνύματα ή ακόμα και να διατυπώσουν αιτήματα.


Το καρναβάλι συνιστά, έτσι, έναν τρόπο για να ξορκίσουν τα άτομα τους φόβους τους μέσω περιπαικτικής διάθεσης και συλλογικού γέλιου, να ξεχάσουν, έστω και προσωρινά, τα προβλήματά τους αλλά και να κατασκευάσουν έναν ουτοπικό κόσμο ελευθερίας, ισότητας, αφθονίας. Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει θετικά συναισθήματα (χαρά, ανακούφιση, διασκέδαση, ενθουσιασμό, ευφορία, κέφι, αισιοδοξία), εμπεριέχοντας αναζωογονητικές δυνάμεις.

 

Ίσως, όμως, η μεγαλύτερη γοητεία του τελετουργικού του καρναβαλιού είναι το γεγονός ότι προσφέρει μια συνεχώς αναδομούμενη αίσθηση ατομικής ταυτότητας. Δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να κατασκευάσουν μια νέα αντίληψη για τον εαυτό τους, να παίξουν ρόλους και να γίνουν κάποιοι άλλοι από αυτό που είναι πραγματικά. Απαλλαγμένα από αναστολές και κανόνες, είναι από τις λίγες φορές που τα άτομα ρισκάρουν να εκτεθούν, ενώ αποκτούν τη δύναμη να προβάλλουν την εικόνα που αυτά θέλουν για τον εαυτό τους και να προκαλέσουν τις επιθυμητές εντυπώσεις μέσω της διαδικασίας της μεταμόρφωσης, η οποία, πέρα από την υιοθέτηση ενός διαφορετικού τρόπου συμπεριφοράς, υποβοηθείται από την ενδυμασία, τη μάσκα και το μακιγιάζ.

 
http://www.iatronet.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ