ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών διοργανώνει την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), ώρα 19.30΄, την εκδήλωση Επιλογικά για τον Καβάφη, που γίνεται με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της περιοδικής έκθεσης Κ.Π. Καβάφη, Απόκρυφη Ιστορία (21.3-18.5.2016), την οποία σχεδίασε και επιμελήθηκε ο Στέφανος Γερουλάνος στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.


Το dossier ενός άγνωστου θαυμαστή του Καβάφη, το οποίο βγήκε σε πλειστηριασμό ρίχνει φώς στις τελευταίες μέρες του ποιητή και στους πρώτους μεταθανάτιους σχολιασμούς του έργου του. Πρόκειται για μια συλλογή 20 περίπου αποκομμάτων εφημερίδων με άρθρα για τον Καβάφη λογίων της εποχής, όπως ο Άγγελος Βλάχος (Καθημερινή), ο Α. Λιδωρίκης (Ακρόπολη), ο Πέτρος Χάρης (Ταχυδρόμος της Αλεξάνδρειας), τα οποία δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο Τύπο της Αλεξάνδρειας και των Αθηνών την επομένη, ή λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του ποιητή στις 29 Απριλίου 1933, ημέρα των 70ών γενεθλίων του. Το dossier συμπληρώνουν δημοσιευμένα κείμενα ομιλιών από διάφορα φιλολογικά μνημόσυνα προς τιμή του Μεγάλου Αλεξανδρινού, λογίων (Γ. Σεφέρης, Γ.Α. Παπουτσάκης, Α. Μιραμπέλ κ.π.ά.), οι οποίοι είτε είχαν γνωρίσει προσωπικά τον Καβάφη είτε είχαν ασχοληθεί εμπεριστατωμένα με το έργο του.
 
Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται ομιλίες, ανάγνωση ποιημάτων και επιλεγμένων αποσπασμάτων από τον Τύπο της εποχής μετά το θάνατο του Αλεξανδρινού που φωτίζουν λιγότερο γνωστές πτυχές του βίου και του έργου του. Αναλυτικά, έχει ως εξής:

Στέφανος Γερουλάνος, καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος: Η ζωή του Καβάφη καιΚαβάφης, περνώντας στην αιωνιότητα,
Εμβόλιμη απαγγελία ποιημάτων από τον ποιητή Γιάννη Μαρκάκη,
Χριστίνα Αλεξάκη, φιλόλογος: Ποιητές και λόγιοι για τον Καβάφη. 
Η περιοδική έκθεση Κ.Π. Καβάφη, Απόκρυφη Ιστορία (φουαγιέ 2ου ορόφου), θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

18 ΜΑΙΟΥ 1977 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

 

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».
Στις 18 Μαίου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη.
Θέμα του φετινού εορτασμού (2015): «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία» και τιμώμενο μουσείο είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ

Συνεχίζοντας τις επισκέψεις στα Μουσεία της πόλης, η Ηράκλεια Πρωτοβουλία έχει προγραμματίσει ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ΣΗΜΕΡΑ Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρα 14:00 , ημέρα κατά την οποία ισχύει ελεύθερη είσοδος. Η ξενάγηση θα γίνει από την ξεναγό κ. Αθηνά Κυριακάκη- Σφακάκη.

Υπενθυμίζεται ότι το Μουσείο έχει ανοίξει και πάλι ύστερα από εργασίες ενίσχυσης και ανακαίνισης, που το κράτησαν επί χρόνια κλειστό. Η εντελώς νέα και σύγχρονη επανέκθεση των θησαυρών του, έχει αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές. 
Η ξενάγηση είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο συμπολίτη (περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2810 226102 & 6944 136624).  

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ