ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΤΡΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


«Μιλώντας στα παιδιά για τα άστρα. Οι σύλλογοι γονέων καλούν όλα τα παιδιά και τους γονείς το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 12:30 στο αμφιθέατρο του σχολείου να δουν φωτογραφίες από το αστεροσκοπείο του Σκίνακα και να ακούσουν την ιστορία των άστρων και των γαλαξιών από τον κ. Ανδρέα Ζέζα (επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης)»

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Στις 20 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα διακήρυξης και υπογραφής της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού.

Στις 11 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Τα παιδιά όλου του κόσμου, ανεξαρτήτου χρώματος γιορτάζουν. Αν όμως θέλετε τη γνώμη μου, τα παιδιά όλου του κόσμου θα έπρεπε να γιορτάζουν κάθε μέρα.
Γιατί τα παιδιά όπως και οι ενήλικες έχουν δικαιώματα. Δικαιώματα που κάποιοι που θεωρούνται "έξυπνοι" καταπατούν με τον πιο βάναυσο τρόπο. 
Τι να πρωτοσκεφτεί κανείς; Την ψυχαναγκαστική παιδική εργασία; Την παιδική πορνεία; Την παιδική βία που βιώνουν παιδιά ακόμα και μέσα στην κούνια τους; Την έλλειψη εκπαίδευσης; Την έλλειψη βασικών καθημερινών αναγκών(νερό, φαγητό, ένδυση);
Την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;

Η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει:

* Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.
* Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
* Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
* Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
* Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
* Δικαιούμαι να μάθω τί είνα καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.
* Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
* Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
* Δικαιούμαι να ζήσω σε μιά κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.
* Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Εναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά.

Όμως σπαταλάμε πολύτιμη ενέργεια στο να μετράμε τα λάθη. Μήπως θα έπρεπε να την σπαταλάμε για την εύρεση λύσεων;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ.
Ήδη πολλές οργανώσεις ασχολούνται χρόνια με αυτό το κομμάτι. Η Unicef, η Unesco,η Actionaid ειναι 3 από τις πιο σημαντικές που προσφέρουν έργο, διαδραστικά με πολίτες σαν όλους εμάς. 

Ας γίνει αυτή η 11 Δεκεμβρίου μέρα έναρξης μιας μάχης που όλοι μπορούμε να δώσουμε και να κερδίσουμε! Γιατί όλοι θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια τα παιδιά και να καθρεπτίζεται μέσα τους η ψυχή μας.
Η ψυχή που θα έχουμε προσφέρει για να μπορούν όλα τα παιδικά μάτια να χαμογελούν!


Και κλείνω με κάτι που βρήκα κάποτε σε ένα κείμενο και το αντέγραψα. 
Δεν έγραψα συγγραφέα, δεν έγραψα τίποτα, ενώ θα έπρεπε!
Ας με συγχωρήσει που το δανείζομαι για αυτήν εδώ τη μέρα, αλλά τον ευχαριστώ πολύ γιατί θα το θεωρήσω δώρο του σε όλα τα παιδιά του κόσμου!!
Σαν θέμα έχει τη φωνή όλων των παιδιών. Όλων αυτών των παιδιών που μας μιλάνε αλλά εμείς δεν ακούμε. Γιατί έχουμε μάθει μόνο να μιλάμε. Μόνο να διατάζουμε. Τι θα μας έλεγαν όμως αν σωπαίναμε και μπορούσαμε να τα ακούσουμε;


 Αν ζω μέσα στην κατανόηση, μαθαίνω να έχω υπομονή.
* Αν ζω μέσα στη δικαιοσύνη, μαθαίνω να είμαι δίκαιος.
* Αν ζω μέσα στην ασφάλεια, μαθαίνω να πιστεύω.
* Αν ζω μέσα στην κριτική, μαθαίνω να κατακρίνω.
* Αν ζω σε εχθρικό περιβάλλον, μαθαίνω να καυγαδίζω.
* Αν ζω μέσα στην ντροπή, μαθαίνω να αισθάνομαι ένοχος.
* Αν με δέχονται όπως είμαι, μαθαίνω να βρίσκω την αγάπη μέσα στον κόσμο.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΛΟΤΖΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΌλοι οι Ηρακλειώτες μπορούν να θαυμάσουν τα έργα της τρίτης ηλικίας, να αγοράσουν δώρα για τους αγαπημένους τους και να στηρίξουν τις άπορες οικογένειες του Δήμου Ηρακλείου αύριο και μεθαύριο στο αίθριο της Λότζια (Δημαρχείο Ηρακλείου) στο παζάρι με χειροποίητες δημιουργίες που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής - Πρόνοιας & Αλληλεγγύης και η Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης. 
Κατά τη διάρκεια του παζαριού και κατά τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες (10:00 - 13:30 και 17:00 - 20:00) πρόκειται να πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των ΚΔΑΠ και των ομάδων ηλικιωμένων των Κέντρων Κοινοτικής Φροντίδας – Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, αλλά και μουσικών και χορευτικών σχημάτων (Ωδείο Ηρακλείου, ομάδα χορού).  
Η διαφορετικότητα αυτού του παζαριού είναι ότι πέρα από το γεγονός ότι η ημέρα έναρξης του συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού (11 Δεκεμβρίου) θα «πωλούνται» είδη που έχουν κατασκευαστεί από ομάδες ωφελούμενων του Δήμου Ηρακλείου (ομάδες ηλικιωμένων & ανέργων γυναικών) των τμημάτων Κοινοτικής Φροντίδας – Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (τμημάτων ΚΟΙΦ-ΑΠΗ) με στόχο την αλληλεγγύη προς τις άπορες οικογένειες που στηρίζει ο Δήμος Ηρακλείου.  
Τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος; Το κέφι των γυναικών που με μεράκι κατασκευάζουν αξιοθαύμαστες δημιουργίες ή τις ίδιες τις δημιουργίες; Την τρυφερότητα με την οποία έφτιαξαν τα παιδικά κουβερτάκια και τα εργόχειρα που θα πωληθούν; Τις μαρμελάδες και τα παραδοσιακά γλυκά όλων αυτών νοικοκυρών που συμμετέχουν με στόχο την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη; Πλεχτά, διακοσμητικά είδη, κοσμήματα, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και πολλά είδη τα οποία πλάστηκαν με αγάπη και κόπο, με υλικά που προμήθευσε ο Δήμος Ηρακλείου, οι χορηγοί ή και οι ίδιοι οι δημιουργοί θα προσφερθούν με αντίτιμο, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά ειδών διαβίωσης για τις άπορες οικογένειες που στηρίζει ο Δήμος Ηρακλείου.
Μέσα από τη συμμετοχή όλων των γυναικών που δημιούργησαν τα έργα, του προσωπικού των φορέων που στήριξαν την προσπάθεια, των χορηγών και του κάθε Ηρακλειώτη που θα επισκεφτεί το παζάρι, γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. 
Είστε καλεσμένοι στο παζάρι όλων μας!!!!!


Μερικά από τα δημιουργήματα μπορείτε να τα δείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.heraklion.gr/files/pazari_kekoif_122013/kekoif/talos.html

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Βούρτσισμα των δοντιών

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι το βούρτσισμα που κρατάει τη στοματική κοιλότητα (δόντια, ούλα, γλώσσα, παρειές) καθαρή χωρίς να τη φθείρει. 
Δεν θα πρέπει να συγχέουμε το σωστό βούρτσισμα των δοντιών με τις τεχνικές βουρτσίσματος των δοντιών. 
Πολλές φορές, ασθενείς μου με ιδιαίτερα καθαρό στόμα με ρωτάνε για το ποιο είναι το σωστό βούρτσισμα και τους απαντώ ότι το σωστό βούρτσισμα είναι αυτό που ήδη κάνουν.  
Δηλαδή, το σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να κρίνεται εκ του αποτελέσματος και η τεχνική βουρτσίσματος θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τη δομή, τη μορφολογία του στόματος και των δοντιών καθώς επίσης το lifestyle, τις συνήθειες και το πόσο καλά μπορεί να τα καταφέρει ο ασθενής χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσα.
Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να καθαρίσει τα δόντια από υπολείμματα τροφών και να αφαιρέσει την οδοντική πλάκα. 
Γι’ αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα δόντια έχουν               3 πλευρές που μπορούν να καθαριστούν με την οδοντόβουρτσα.


εξωτερική πλευρά ή παρειακή των δοντιών (αυτή προς τα μάγουλα),
την μασητική πλευρά των δοντιών, δηλαδή την πλευρά που μασάμε, 
και την εσωτερική πλευρά των δοντιών (προς τον ουρανίσκο ή τη γλώσσα). 
Τα σημεία ανάμεσα από τα δόντια θα πρέπει να καθαρίζονται με τη χρήση του οδοντικού νήματος, καθώς το βούρτσισμα δεν αρκεί.
Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να καθαρίζει τα ούλα και να απομακρύνει τροφές και μικρόβια μηχανικά. Γι’ αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν ούλα, από την εξωτερική πλευρά και από την εσωτερική πλευρά των δοντιών. Υπάρχουν σημεία μέσα στα ούλα τα οποία θα πρέπει να ξεπλένονται συχνά με στοματικά διαλύματα, καθώς το βούρτσισμα στις περιοχές αυτές δεν αρκεί.


Το σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να καθαρίζει και τη γλώσσα, καθώς η γλώσσα έχει πάνω στη ράχη της θύλακες (κάτι σαν αυλάκια) μέσα στα οποία μπορούν πολύ εύκολα να συσσωρευτούν μικρόβια.


Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε

1) Δεν πρέπει να βρέχετε την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμα. Είναι λάθος. Στόχος δεν είναι να βάλουμε πλυντήριο στο στόμα κάνοντας μια παχιά σαπουνάδα, αλλά να κολλήσουμε την οδοντόκρεμα πάνω στα δόντια απευθείας, τα οποία με τη σειρά τους θα απορροφήσουν συστατικά από αυτή. Ταυτόχρονα, η οδοντόκρεμα θα βοηθήσει, ως ένα είδος λιπαντικού, ώστε οι τρίχες της οδοντόβουρτσας να μην είναι ικανές να γδάρουν τα δόντια.

2) Δεν πρέπει να βουρτσίζετε τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών κάθετα με αυτά! Είναι λάθος. Όπως όταν θέλετε να τρίψετε ένα ξύλο, χωρίς να το καταστρέψετε, θα πρέπει να πάτε με τα «νερά» του και όχι κάθετα σε αυτά, έτσι και τα δόντια έχουν φορά βουρτσίσματος και αυτή είναι από τα ούλα προς τα δόντια και όχι κάθετα. Οι μασητικές περιοχές των δοντιών (οι περιοχές που μασάμε) είναι οι μοναδικές που μπορούν να καθαρίσουν με κάθετη κίνηση. Δονήσεις κάθετες με τα δόντια χρησιμοποιούνται στη bass technique. 


3) Μην πιέζετε την οδοντόβουρτσα πολύ πάνω στα δόντια και τα ούλα. Ούτε να χαϊδεύετε με την οδοντόβουρτσα τα ούλα και τα δόντια χωρίς καθόλου πίεση. Στην πρώτη περίπτωση θα μπορέσετε να καθαρίσετε το στόμα σας, αλλά παράλληλα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να φθείρετε τα δόντια σας. Στη δεύτερη περίπτωση, απλά χάνετε το χρόνο σας, καθώς δεν καθαρίζετε τα δόντια και τα ούλα σας. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να δουλεύει στα δόντια και τα ούλα με ελαφριά πίεση.

4) Μην σταματάτε να βουρτσίζετε αν κάποιο σημείο του ούλου ματώνει. Ό,τι ματώνει να το βουρτσίζετε περισσότερο. Το μάτωμα των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος υποδηλώνει πιθανή ουλίτιδα. Τα υγιή ούλα δεν ματώνουν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

5) Μην ξεπλένετε δυνατά το στόμα σας. Η οδοντόκρεμα ξεπλένεται πολύ εύκολα με αποτέλεσμα τα δόντια να μην προλαβαίνουν να απορροφήσουν το φθόριο, ιδιαίτερα αν έχετε συνηθίσει να βουρτσίζετε τα δόντια σας για λιγότερο από 2 λεπτά.


Tι πρέπει να κάνετε

1) Βάλτε το βούρτσισμα των δοντιών στην καθημερινότητα σας. Η υγεία των δοντιών είναι απλά μια συνήθεια. 

2) Βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 2 με 3 λεπτά. Περίπου τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται, ώστε τα δόντια σας να απορροφήσουν τις ουσίες που πρέπει από την οδοντόκρεμα. Χρονομετρήστε τον εαυτό σας.
3) Βουρτσίζετε τα δόντια σας πάντα πριν κοιμηθείτε. Το βράδυ η παραγωγικότητα του σάλιου (το οποίο λειτουργεί ως φυσικό καθαριστικό του στόματος) πέφτει με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία της τερηδονοποίησης των δοντιών.
4) Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας συχνά. Αν δείτε να αποκλίνουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας από την κεφαλή πετάξτε την και αγοράστε μια καινούρια, καθώς αυτές οι τρίχες μπορούν να τραυματίσουν τα ούλα σας. Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας κάθε 3 με 4 μήνες. 
5) Χρησιμοποιείστε το οδοντικό νήμα, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καθαριστούν οι περιοχές ανάμεσα στα δόντια.
6) Χρησιμοποιείστε στοματικά διαλύματα, καθώς βοηθούν αρκετά την υγιεινή των ούλων σας. 
7) Επισκεφτείτε τακτικά τον οδοντίατρο σας ακόμα και αν δεν πονάτε. 

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Πρόληψη στην Οδοντιατρική

      "Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν εστί". 
   Η Ιπποκρατική ρήση εκφράζει το βασικότερο ίσως κανόνα της Ιατρικής επιστήμης, ο οποίος θα έπρεπε να εφαρμόζεται επιτακτικά.
Δύο είναι οι βασικοί στόχοι της Οδοντιατρικής πρόληψης: η διατήρηση μιας υγιούς οδοντοστοιχίας και η έγκαιρη ανίχνευση των οδοντικών και ουλικών παθήσεων (και γενικότερα κάθε νόσου που εντοπίζεται στη στοματική κοιλότητα).
 Έχει εξαιρετική σημασία να εκπαιδευτούμε στην εφαρμογή κανόνων πρόληψης της στοματικής υγείας. Αυτό δεν είναι απλή υπόθεση, και προϋποθέτει την αρμονική και συντονισμένη συνεργασία πολλών ταυτόχρονα φορέων (κρατικών και ιδιωτικών), την ενσωμάτωση της "Οδοντιατρικής αγωγής" στα σχολεία και εν γένει το εκπαιδευτικό σύστημα και φυσικά την αντίστοιχη προσήλωση του ασθενή στην τήρηση τους.  Είναι δυστυχώς γεγονός ότι η χώρα μας διανύει ακόμη το δικό της "Οδοντιατρικό μεσαίωνα" όσο αφορά την ενσωμάτωση της πρόληψης στον κοινωνικό ιστό, σε αντίθεση με τα προηγμένα κράτη της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης στην οποία ανήκουμε

   Τα αποτελέσματα των διαφόρων ερευνών δεν είναι ενθαρρυντικά . Σύμφωνα με τριετή πανελλαδική έρευνα που διενεργήθηκε από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το 75% των παιδιών δε βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους. Επίσης το 75% των παιδιών 15 ετών έχουν πάνω από τρία δόντια κατεστραμμένα λόγω τερηδόνας. Εξάλλου, 8 στους 10 εφήβους δε χρησιμοποιούν νήμα και 1 στους 3 δεν επισκέπτεται σε τακτική βάση τον Οδοντίατρο.   

  Σε κλινικό επίπεδο, η εμπειρία της καθημερινής επαφής με τους ασθενείς μας δείχνει την απουσία ζωηρού ενδιαφέροντος για τη διατήρηση και προάσπιση της στοματικής υγείας. Ένας από τους μείζονες λόγους στους οποίους αποδίδεται αυτό είναι η άγνοια και απουσία ενημέρωσης.

   Επιπλέον συχνά παρατηρείται μια σχετική αδιαφορία ή και αμέλεια για την υγεία των δοντιών που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση η οποία μαστίζει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αποτρέπει πολλές οικογένειες από το να ακολουθήσουν ένα πλήρες πρόγραμμα Οδοντοθεραπείας και Οδοντιατρικής πρόληψης.
Πράγματι η πρόσβαση των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων σε σύγχρονες θεραπείες και φάρμακα δεν είναι ικανοποιητική με αποτέλεσμα την πρόωρη απώλεια των δοντιών (σε νεαρή ηλικία) με ιδιαίτερα δυσάρεστες επιπτώσεις σε βιολογικό και ψυχολογικό επίπεδο.


  Λόγοι πρέπει να υπάρχει οδοντιατρική πρόληψη:

Η καλή κατάσταση του στόματος  είναι καθρέφτης της γενικής υγείας. Φυσικά δεν αρκεί ένα όμορφο χαμόγελο για να την εξασφαλίσει. Η γενική μας υγεία και η υγεία του στοματογναθικού συστήματος είναι αλληλένδετες.


 Μία από τις επικρατούσες θεωρίες είναι ότι τα μικρόβια που προκαλούν φλεγμονή των ούλων μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος κι έτσι να μεταναστεύσουν σε απομακρυσμένα όργανα όπως  η καρδιά κ.α. 

 Επίσης η μάσηση της τροφής με δόντια λιγότερα από το φυσιολογικό αριθμό και σε λάθος σύγκλειση, προκαλεί συνήθως διαταραχές της πέψης. 

  Παράλληλα προκαλούνται ανώμαλες κινήσεις της γνάθου, με αποτέλεσμα η άρθρωση της γνάθου (κροταφογναθική) αρχίζει να φθείρεται, και παρατηρούνται συμπτώματα, όπως θορύβους κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο του στόματος και έντονος πόνος. 

  Τέλος, ένας μεγάλος αριθμός ασθενειών, έχουν πρώιμα συμπτώματα στη στοματική κοιλότητα με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση τους. 


Τελευταίος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός παράγοντας, είναι η επίδραση στην ψυχική μας υγεία. Το χαμόγελο είναι από τους βασικότερους παράγοντες ενός ωραίου προσώπου. Αν το χαμόγελο δεν είναι άρτιο τότε νιώθουμε μειονεκτικά, προσπαθούμε να το κρύψουμε αποφεύγοντας να γελάμε, γεγονός που μπορεί με την πάροδο του χρόνου να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία μας, τη συμπεριφορά μας και τελικά τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Τα μέτρα που παίρνουμε για σωστή οδοντιατρική πρόληψη είναι:


1. Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό κανόνα για τη διατήρηση            της στοματικής υγείας.(Συνήθως 2 φορές πρωί- βράδυ είναι ικανοποιητικό)
2. Xρήση οδοντικού νήματος ή βουρτσάκια μεσοδοντίων:   Είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφών και η καταστρεπτική πλάκα από τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, εκεί δηλαδή όπου δε μπορεί να εισχωρήσει η οδοντόβουρτσα.
3. Χρήση ειδικών στοματικών διαλυμάτων. Αποτελούν ένα συμπληρωματικό όπλο στον αγώνα μας κατά των μικροβίων που απειλούν τη στοματική υγεία.
4. Ισορροπημένη διατροφή. Η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν σάκχαρα ή όξινες ουσίες πχ ανθρακούχα αναψυκτικά, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων και την ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης η μειωμένη πρόσληψη ορισμένων βιταμινών (πχ βιταμίνης C) έχει συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας.
5. Τακτική επίσκεψη στον Οδοντίατρο ( 1-2 φορές ετησίως, και όποτε διαπιστώσετε το παραμικρό πρόβλημα στη στοματική σας κοιλότητα). Η τακτική επίσκεψη έχει ουσιαστική σημασία όχι μόνο για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, αλλά και για τον γενικό έλεγχο όλης της στοματικής κοιλότητας. 
6. Πρόσληψη φθορίου: το φθόριο θωρακίζει τα δόντια καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στην τερηδονική προσβολή. Η πρόσληψη μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους όπως στοματικά διαλύματα φθορίου , δισκία φθορίου που χορηγούνται από τον Οδοντίατρο, με μια μέθοδο που εφαρμόζεται στο Ιατρείο και λέγεται «φθορίωση», με τη χρήση ειδικής οδοντόπαστας κλπ.
7. Τοποθέτηση στα μόνιμα δόντια των παιδιών επικαλύψεις. Κατά την εκτίμηση του οδοντιάτρου-παιδοδοντιάτρου γίνεται τοποθέτηση ειδικού υλικού στις οπές και σχισμές των οπισθίων δοντιών των παιδιών. Αυτά είναι σημεία που δεν καθαρίζονται εύκολα από ένα παιδί, και συνήθως εκεί παραμένουν μικρόβια που καταστρέφουν σταδιακά τα δόντια.
 Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του στόματος αποτελεί πρωταρχικό μέλημά μας. Τίποτε όμως το ουσιαστικό δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δε μεσολαβήσει η προσωπική προσπάθεια και φροντίδα του καθενός για τη διατήρηση της στοματικής του υγείας και ενός λαμπερού χαμόγελου.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟ

Υπάρχει προλπτική ορθοδοντική;

Πότε επισκεπτόμαστε έναν ορθοδοντικό και γιατί;;;;


   Ιδανικό θα ήταν η πρώτη επίσκεψη των παιδιών στον ορθοδοντικό να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών έτσι ώστε να προλαμβάνονται κάποια προβλήματα που αν δε διορθωθούν εγκαίρως θα απαιτήσουν αργότερα πολύ πιο βαριές και δύσκολες θεραπείες.

  Η ορθοδοντική εξέταση στην ηλικία αυτή μπορεί να αποδειχτεί πάρα πολύ σημαντική, αφού μπορεί να γίνει έγκαιρα διάγνωση κάποιου προβλήματος, με αποτέλεσμα η θεραπεία να καθίσταται ευκολότερη και για τον ασθενή αλλά, και για τον γιατρό. 

  Κάποια από τα προβλήματα που οδηγούν τον ορθοδοντικό σε προληπτική ορθοδοντική είναι: 
Πρόωρη απώλεια νεογιλών (παιδικών) δοντιών: όπου γίνεται συγκράτηση του χώρου με ειδικό ορθοδοντικό μηχάνημα μέχρι την ανατολή του διάδοχου μόνιμου δοντιού.

Κάποιες βλαβερές έξης (συνήθειες): όπως παρατεταμένη χρήση πιπίλας ,πιπίλισμα δακτύλου ή κάποιου άλλου αντικειμένου(πχ μολύβι) κτλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις τοποθετείται ένας ορθοδοντικός μηχανισμός με σκοπό να εμποδίσει, αλλά και να τροποποιήσει τη συνήθεια αυτή. 


Έντονα σκελετικά προβλήματα: για αυτά δίνονται κάποιοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Παράδειγμα τέτοιου προβλήματος είναι η σταυροειδή σύγκλειση των δοντιών (στενή άνω γνάθος ).Για την επίλυση της, χρησιμοποιούνται κινητοί μηχανισμοί (μασκάκι) στην άνω γνάθο που φαρδαίνουν και τη βοηθούν να πάρει το ιδανικό της σχήμα. 

Ανώμαλη θέση των δοντιών στο οδοντικό τόξο: Συνήθως αναφέρεται στη θέση των τομέων της άνω γνάθου, οι οποίοι πολλές φορές είναι προτεταμένοι. Κύριο μέλημα σ’αυτές τις περιπτώσεις είναι η διόρθωση της θέσης των δοντιών, για αποφυγή κατάγματός τους από κάποιο ατύχημα με χρήση κινητών ορθοδοντικών μηχανισμών. 


  Δεν είναι απαραίτητο να γίνει θεραπεία με μηχανισμούς για να θεωρήσουμε ότι γίνεται πρόληψη στην ορθοδοντική. Υπάρχουν περιπτώσεις που γίνεται πρόληψη με απλή καθοδήγηση του ορθοδοντικού. 


Αυτές μπορεί να είναι:

Συνωστισμός των δοντιών: Σε αυτή την περίπτωση συστήνονται εξαγωγές νεογιλών  (παιδικών) δοντιών για τη διευκόλυνση της ανατολής των μονίμων δοντιών σε σωστότερη θέση στον οδοντικό  φραγμό.
Ανωμαλία στον αριθμό των δοντιών: Εδώ υπάρχουν δύο κατηγορίες: 

a. Υπεράριθμα δόντια, δηλαδή  η ύπαρξη παραπάνω δοντιών στον οδοντικό φραγμό από ότι κανονικά. Αποτέλεσμα της παρουσίας των υπεράριθμων δοντιών είναι η παρεμπόδιση της ανατολής των μονίμων δοντιών, ή η μη σωστή διευθέτηση τους στο οδοντικό τόξο. Συνήθως τα υπεράριθμα δόντια είναι άτυπα, δηλαδή, δεν έχουν συγκεκριμένη μορφολογία και προτιμάται η αφαίρεση τους. 

b. Συγγενείς ελλείψεις των δοντιών, δηλαδή κάτω από τα νεογιλά δόντια δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα μόνιμα εκ γενετής. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ορθοδοντικός είναι σε θέση να κρίνει αν τα νεογιλά δόντια μπορούν να παραμείνουν στο οδοντικό τόξο ή αν πρέπει να αφαιρεθούν ή ακόμα αν μετά την αφαίρεση τους τα κενά που δημιουργούνται μπορούν να κλείσουν ορθοδοντικά ή προσθετικά.


  Όλοι αυτοί οι λόγοι είναι που κάνουν απαραίτητη την επίσκεψη μας σε έναν ορθοδοντικό, έστω και αν θεωρούμε ότι το παιδί μας είναι μικρό για θεραπεία. 
 Βεβαίως, αξίζει να επισημάνουμε ότι τα παιδιά που δεν χρειάζονται να ακολουθήσουν κάποια προληπτική θεραπεία, καλό θα ήταν μια φορά το χρόνο να επισκέπτονται τον ορθοδοντικό για μια παρακολούθηση, στη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού μέχρι περίπου την ηλικία των 12 ετών

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Στα πλαίσια των κοινωνικών μας δράσεων και με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων, οι Σύλλογοι Γονέων σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» επιδιώκει να συνδράμει στη συλλογή τροφίμων και ειδών υγιεινής,  που διανέμονται μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου σε οικογένειες και παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης.  


Αναλογιζόμενοι τους δύσκολους καιρούς που περνάμε όλοι μας, δεν επιθυμούσαμε να μείνουμε απλοί θεατές, αλλά να συμμετάσχουμε στο Δίκτυο Αντιμετώπισης της Φτώχειας ενεργητικά, με στόχο την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στο βαθμό της συνδρομής μας. Στο Δίκτυο της φτώχειας ανήκει και η Τράπεζα Χρόνου, που τα σχολεία με  εκμεταλλεύονται τις υπηρεσίες της.
Όποιος από εσάς επιθυμεί να συνδράμει στην πρωτοβουλία αυτή μπορεί να φέρνει στο σχολείο τρόφιμα μακράς διαρκείας (π.χ. όσπρια, μακαρόνια, λάδι, παξιμάδια, ζάχαρη, αλεύρι κ.λ.π.), λάδι ή είδη οικιακής καθαριότητας και υγιεινής. 
Tα τρόφιμα θα διατεθούν σε οικογένειες οι οποίες έχει διαπιστωθεί από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, ότι βρίσκονται σε ανάγκη. 


ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥΗ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

H αγάπη είναι ένα ψέμα
μια νταλίκα χωρίς φρένα.
Κάτι που δεν σταματάει,
μου φωνάζει με τραβάει.

Η αγάπη είναι στολίδι
που φοβάται να μην φύγεις.
Σε φοβάται, σε αποφεύγει,
μα μακριά σου δεν αντέχει.

Έχει πάντα την καλή της  φίλη
την χυλόπιτα την ξακουστή,
που αν ποτέ την συναντήσεις
να μην την ακολουθήσεις.

Η αγάπη έχει και άλλον φίλο
τον χωρισμό, που είναι σαν ψύλλος,
ούτε που τον προλαβαίνεις
ένα τσακ και επεμβαίνει.

Αν ποτέ σου συναντήσεις
την αγάπη σου στο δρόμο
μην διστάσεις! Να μιλήσεις.
και χωρίς κανένα φόβο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΣΤ1


ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΔΗΜΙΑΣ


Άμεση ήταν η απάντηση και η υλοποίηση εκ μέρους της Υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου και του υπεύθυνου Αντιδημάρχου κ. Αχλαδιανάκη μετά την επιστολή  που στάλθηκε απο το Δ.Σ του 53ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου που φιλοξενείτε στο Σχολικό Συγκρότημα της Παιδαγωγικής Ακαδημίας .
Η Υπεύθυνη Αρχή του Δήμου ανταποκρίθηκε και στέλνοντας συνεργείο καθαρισμού φρόντισε για τον καθαρισμό των υπαρχόντων δέντρων αλλά και για την δεντροφύτευση νέων δέντρων καθώς με την υπεύθυνη Γεωπόνο μελέτησαν τον τρόπο δεντροφύτευσης και λουλουδιών στα παρτέρια που βρίσκονται περιμετρικά του Σχολείου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 53ου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Ο Άγιος Βασίλης σας περιμένει και φέτος στο Μουσείο!!!

Ελάτε να φτιάξουμε όλοι μαζί πολύχρωμες Χριστουγεννιάτικες κάρτες και πρωτότυπα στολίδια από φυσικά υλικά και πηλό για να μεταφέρουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων στα σπίτια μας!

Μαζί θα ταξιδέψουμε σε τόπους μαγικούς μέσα από τις σελίδες ενός κλασικού παραμυθιού και με τη βοήθεια της μουσικής και της φαντασίας!

Και μην ξεχάσετε να πάρετε μέρος στο 3ο κυνήγι κρυμμένου θησαυρού: «Ο Αη Βασίλης και τα χαμένα γυαλιά» !!! που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Μουσείο. Και φυσικά ... ο αγαπημένος μας Άγιος Βασίλης θα ανταμείψει τα παιδιά που θα βρουν τα χαμένα γυαλιά του....!!!ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013
ώρα 11:00 με 13:00
Χριστουγεννιάτικες κάρτες και πρωτότυπα στολίδια από φυσικά υλικά και πηλό
Τρίτη 24  Δεκεμβρίου 2013
ώρα 11:00 με 13:00
Χριστουγεννιάτικες κάρτες και πρωτότυπα στολίδια από φυσικά υλικά και πηλό
Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013
ώρα 11:00 με 13:00
Χριστουγεννιάτικες κάρτες και πρωτότυπα στολίδια από φυσικά υλικά και πηλό


Αφήγηση παραμυθιού

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013
ώρα 11:00 με 13:00
3ο κυνήγι κρυμμένου θησαυρού:
«Ο Αη Βασίλης και τα χαμένα γυαλιά!»
Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013
ώρα 11:00 με 13:00
Χριστουγεννιάτικες κάρτες και πρωτότυπα στολίδια από φυσικά υλικά και πηλό

Για τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων το εισιτήριο για μικρούς και μεγάλους θα είναι 5 € .
Καλή Χρονιά σε όλους!!!

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΜΑΣ ΤΟΥ 53ου ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ

ΥΛΙΚΑ

1 φλ. λαδι, 1/4 βιταμ, 2 φλ. ζαχαρη ή 1,5 αχνη,3 φλ. αλευρι για ολες τις χρησεις, 
1 φλ. σταγονες σοκολατας, 
2 αυγα, 1/2 κ.γ αλατι
2 βανιλιες, 1 μπεικιν. αν τα θελω σοκολατενια βαζω 2 κ.σ κακαο κοσκινισμενο. 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ανακατευω ολα τα υλικα μαζι. Λαδωνω τα χερια μου και πλαθω κεφτεδακια. ψηνω στους 160 βαθμους στον αερα για 20΄.
( σε αποσταση γιατι απλωνουν). καλη επιτυχια σε οσες επιχειρησετε να τα φτιαξετε. Γινονται περιπου στα 50 
κομματια αναλογα το μεγεθος.


Σας φιλω και ευχαριστουμε το συλλογο μας για την υπεροχη διοργανωση της εκδρομης!!!!

Αγγελα Βαταλιδη

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ  κα Αγγέλα Βαταλίδη


ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ