ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

ΤΑ ΜΑΡΤΑΚΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


Την πρωτομηνιά οι μανάδες δένουν στα χέρια των παιδιών τους ένα βραχιόλι από πολύχρωμες κλωστές (συνήθως κόκκινη και άσπρη κλωστή στριμμένη) που το λένε μάρτη ή μαρτιάτικο για να μην τα μαυρίσει ο ήλιος.


Ο λαός μας λέει:
«Του Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε μήνες δεν ξεβάφει»

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Από τη 1η  του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.
 Άλλοι πάλι, δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία.
Καλό μας μήνα , μακάρι να μας πάει καλά, να μας φέρει χαμόγελα.. θετική ενέργεια κ να  είναι καλύτερος από τον προηγούμενο μήνα !!


ΚΙΣΣΑΜΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2016 ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ


Το μεγαλύτερο αποκριάτικο πάρτυ στην Δυτική Κρήτη για ακόμη μια χρονιά, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες και καρναβαλιστές. Η Κίσσαμος για δέκατη συνεχή χρονιά διοργανώνει με την βοήθεια των καρναβαλιστών και της φαντασίας ένα μεγάλο πάρτυ.
To 10o Κισσαμίτικο καρναβάλι πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με την διασκέδαση και το χαμόγελο ετοιμάζει για ακόμα μια φορά μαζί με τους καρναβαλιστές τα άρματα και τις ομάδες, με τις προετοιμασίες να συνεχίζονται με πυρετώδης ρυθμούς. Παραπάνω απο 10 ομάδες έχουν ήδη δηλώσει τα θέματα τους και έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν τα εντυπωσιακά άρματά τους.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 για όσες ομάδες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Για ενημέρωση σχετικά με τις ομάδες, τα θέματα και το κόστος συμμετοχής ανά ομάδα, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παρακάτω τηλέφωνα. 
ΚΙΣΣΑΜΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2016 ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ