ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

ΤΖΑΓΚΑΡΟΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Θυμάμαι όταν ήμουν μαθητής τα απογεύματα της Κυριακής είχαν μια κάποια αγωνία:
Αφήναμε πίσω την ξεγνοιασιά  της αργίας κι επιστρέφαμε στις έγνοιες του σχολείου. Την Κυριακή το απόγευμα έπρεπε να διαβάσουμε για την επόμενη, να κάνουμε τις ασκήσεις, να προετοιμαστούμε για την ζοφερή πραγματικότητα της τάξης. Πότε-πότε είχαμε και την γκρίνια των μεγάλων ότι τρέχουμε την τελευταία στιγμή, ενώ άλλα παιδιά διαβάζουν τα Σαββατοκύριακα όλα τα μαθήματα της εβδομάδας.Τώρα δεν έχω πια την Κυριακάτικη αγωνία
.
Τα απογεύματα της Κυριακής κυλάνε συνήθως πολύ χαλαρά με καφέδες, φίλους και ψιλοκουβέντα. Το Σάββατο, που η αγορά είναι ανοιχτή, υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που πρέπει να κάνω: Ψώνια, λάντζα, νοικοκυριό, οργάνωση του σπιτιού. Απ’ όλα αυτά τελειώνω αργά τ’ απόγευμα -ίσα-ίσα για να ξεκουραστώ και να ετοιμαστώ για την βραδινή έξοδο. Έτσι οι Κυριακές μου, κρατάω τις Κυριακές μου, όσο πιο ήρεμες κι απράγμονες μπορώ, με προγραμματισμένους μεσημεριανούς ύπνους και αρμένικες βίζιτες. Την Δευτέρα, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που επιστρέφουν το πρωί της επομένης, δε τα πολυσκέφτομαι πια.

Μην φανταστείτε ότι μεγαλώνοντας απέκτησα κάποιου είδους καλβινιστικής εργασιακής συνείδησης.
Η κυριακάτικη αγωνία των σχολικών μου χρόνων αντικαταστάθηκε από την Δευτεριάτικη απροθυμία:
Βαριέμαι να σηκωθώ από το κρεβάτι, να ετοιμάσω καφέ, να καθίσω στο γραφείο, να ανοίξω το βιβλίο και να σημειώσω. Δύσθυμος, δύσκολα εστιάζω. Η Δευτέρα κυλάει αργά, αλλά όχι χαλαρά, αφού βλέπω τις δουλειές να συσσωρεύονται για την επόμενη. Μεγάλη μέρα, που όσους καφέδες κι αν καταναλώσω, ποτέ δεν φαίνονται αρκετοί, μα εγώ κρέμομαι πάνω τους όπως ο άπους στις πατερίτσες του για να φτάσω στο βράδυ.
(Αναρωτιέμαι κατά πόσο το φαινόμενο της Δευτέρας έχει να κάνει με τον ιδιόμορφο μανιχαϊσμό της ζωής μου: Την διάσταση λογικής κι αισθήματος).

ΤΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Αλλάζουν όλα στην λειτουργία των κυλικείων των σχολείων με νέα υγειονομική διάταξη που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Η υγειονομική διάταξη αφορά στα σχολικά κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων 
πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τον καθορισμό των προϊόντων που διατίθενται από αυτά.

Με την διάταξη, την οποία και έχει στην διάθεση του το «Βήμα» μπαίνουν νέοι όροι στην διατροφή των παιδιών στα σχολεία. Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας η κατάργηση της μέχρι στιγμής ισχύουσας 
Υγειονομικής Διάταξης και η αντικατάστασή της από νέα, κρίθηκε απαραίτητη αφού λήφθηκε υπόψη η ανάγκη θέσπισης υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία των σχολικών κυλικείων που να είναι σύμφωνοι  με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία,  καθώς και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του καταλόγου των επιτρεπόμενων προς πώληση προϊόντων, σύμφωνα  με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και γενικότερα των χρόνιων νοσημάτων  που συνδέονται με τη διατροφή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην διάταξη επιτρεπόμενα πως πώληση είδη στα σχολεία είναι:
- Φρούτα -Λαχανικά

·      Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, βερίκοκα, ροδάκινο κλπ), καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
·      Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κλπ) χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
·      Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων - καντίνων. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. 
Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωση του άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
·      Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων - καντίνων από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η  προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
·      Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων - καντίνων, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού η λεμονιού.
·      Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 250ml.


- Γαλακτοκομικά

·      Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά).  
·      Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
·      Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα έως 200 γραμμάρια.
·      Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων 
τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
·      Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά 
ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.
- Απλά αρτοπαρασκευάσματα και αρτοσκευάσματα

·      Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.
·      Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
·      Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
·      Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ
Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:
Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
Τράνς λιπαρά έως 0,1%
Νάτριο έως 0,5%


- Απλά αρτοσκευάσματα

·      Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
·      Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
·      Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:
Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
Τράνς λιπαρά έως 0,1%
Νάτριο έως 0,5%
·      Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας-πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γρ. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές:
Α) Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη-φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο.    Δεν επιτρέπεται η χρήση ζύμης σφολιάτας
Β) Το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας 
Προέλευσης. Απαγορεύεται η χρήση τετηγμένων τυριών.
·      Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές:
Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονο-νάτριο. 
Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.


- Σάντουιτς

·      Τα σάντουιτς / τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του 
κυλικείου-καντίνας αυθημερόν.
·      Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. 
Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν η το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
·      Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με τις παρακάτω προδιαγραφές:
α) Κορεσμένα λιπαρά έως 1%
β) Νάτριο έως 1%
·      Λαχανικά όλων των ειδών.
·      Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.
·      Αβγό καλά βρασμένο.
·      Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου
·      Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερόμενων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.


- Γλυκίσματα

·      Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ.(με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4% ).
·      Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γρ.
·      Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
·      Μέλι σε ατομική μερίδα.
·      Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ.
·      Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.

- Ξηροί καρποί

·      Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία έως 50γρ. 
Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.

- Υγρά τρόφιμα

·      Εμφιαλωμένο νερό.
·      Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
·      Καφές μόνο για το προσωπικό.
·      Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.

Ακόμη επιτρέπεται η διάθεση και «βιολογικών προϊόντων» όπως αυτά ορίζονται στους Κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, 
με την προϋπόθεση ότι αυτά εμπίπτουν στον ανωτέρω κατάλογο.

Τέλος, δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και η διάθεση άλλων προϊόντων, 
που δεν περιλαμβάνονται στην
παρούσα Υγειονομική Διάταξη.

ΤΟ ΒΗΜΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ