ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η πρώτη τάξη του δημοτικού είναι συνδεμένη με το άγχος για τα «γράμματα» και γενικότερα για την αλλαγή που θα βιώσει το παιδί που, για πρώτη φορά στη ζωή του, θα έχει ευθύνες και υποχρεώσεις. 

Ανοίγει, ωστόσο, ένα ολοκαίνουριο και θαυμαστό κεφάλαιο στη ζωή του που σίγουρα θα απολαύσει μόλις συνηθίσει τις αλλαγές.
• Η ίδια προετοιμασία που κάνουμε στο νηπιαγωγείο μπορεί να χρειάζεται και στο δημοτικό, κυρίως αν το παιδί αλλάζει κτίριο –  και το λέμε αυτό επειδή είναι πολλά τα νηπιαγωγεία που συστεγάζονται με τα δημοτικά, άρα το παιδί είναι ήδη εξοικειωμένο 
με τους χώρους. Μια βόλτα, λοιπόν, μέχρι το σχολείο και μια μικρή «ξενάγηση» στους βασικούς του χώρους, π.χ. το κυλικείο, το γραφείο των δασκάλων, τις τουαλέτες, τις βρύσες θα το βοηθήσει να νιώσει πιο άνετα τις πρώτες μέρες.




Εκτός απ’ την εξοικείωση με το χώρο, πολλοί γονείς βρίσκουν πως βοηθά η γνωριμία με το πρόγραμμα του σχολείου. 
Έτσι, είναι καλή ιδέα, προτού ξεκινήσουν τα μαθήματα να συζητήσουμε με το παιδί και να το προετοιμάσουμε για τα νέα δεδομένου του σχολείου. Προς Θεού, δεν χρειάζεται να το τρομοκρατήσουμε όπως κάνανε μερικοί παλιότεροι γονείς, πως τώρα «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» και πως ο δάσκαλος θα χτυπά τα άτακτα παιδιά ή πως «τέρμα τα παιχνίδια, τώρα πια θα πρέπει να διαβάζεις»! Είναι βέβαια αλήθεια πως σε αυτή τη φάση της ζωής του το παιδί αποκτά νέες υποχρεώσεις, 
όπως να μελετά κάθε μέρα τα μαθήματα και να είναι συνεπές στις απαιτήσεις της τάξης του. Έτσι είναι καλό να καταλάβει πως θα υπάρχουν και πάλι οι ώρες του παιχνιδιού, οι ώρες της ξεκούρασης αλλά και οι ώρες της μελέτης.



Είναι σημαντικό, απ’ το ξεκίνημα της μαθητικής του ζωής, να καταλάβει πως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η προσπάθεια και όχι αναγκαστικά η επίδοσή του, ώστε το παιδί να μην ξεκινήσει την πρώτη δημοτικού με επιπρόσθετα άγχη. 
Επιπλέον, μέρος του ρόλου μας ως γονείς είναι να επιβραβεύουμε αυτή την προσπάθεια, να ενισχύουμε συναισθηματικά το παιδί και να το βοηθάμε να χτίσει την αυτοπεποίθησή του. 
• Αναρωτιέστε για το πότε είναι η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσετε την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας; Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως θα ήταν καλό να περιμένετε έναν ακόμη χρόνο, αφού το πρωτάκι μας έχει ήδη πολλά καινούρια πράγματα 
να μάθει και να αντιμετωπίσει. Αν όμως θέλετε να εντάξετε μια ευχάριστη εξωσχολική δραστηριότητα όπως κάποιο άθλημα ή εργαστήριο εικαστικών ή χορό ή οτιδήποτε αγαπά, μπορείτε άφοβα να ξεκινήσετε απ’ αυτό το Σεπτέμβριο.



Υπάρχουν παιδιά που μετά τις πρώτες μέρες φέρνουν αντιρρήσεις και κλαίνε, ζητώντας να μην ξαναπάνε στο σχολείο. 
Η αντίδραση αυτή όμως είναι σε κάποιο βαθμό αναμενόμενη. Ακόμη κι αν το παιδί
έχει πάει στο νηπιαγωγείο, το «πραγματικό» σχολείο έχει νέους κανόνες λειτουργίας και πιο αυξημένες απαιτήσεις. Επίσης, το παιδί έχει αλλάξει περιβάλλον, συμμαθητές, δασκάλα… Όλα αυτά είναι αρκετοί λόγοι για να γκρινιάξει! Μερικά παιδιά βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγουν το σχολείο (πονάει η κοιλιά του, δεν το συμπαθεί η δασκάλα, μαλώνει με τους συμμαθητές του) και είναι εύκολο να πούμε πως είναι πείσματα και να το πιέσουμε.



Ωστόσο, καλύτερα να αποφύγουμε να το αποπάρουμε, καθώς η άρνησή του μπορεί να κρύβει άλλα προβλήματα. Υπάρχουν παιδιά που νιώθουν μειονεκτικά και θέλουν να αποφύγουν το σχολείο αν δεν γνωρίζουν την αλφαβήτα και τους αριθμούς, όπως ίσως οι υπόλοιποι συμμαθητές τους. Επίσης, μια δυσκολία στην ανάγνωση, τη γραφή 
ή την αριθμητική μπορεί να αποθαρρύνει κάποια παιδιά. Ενδέχεται ακόμα να υπάρχει κάποιο ζήτημα του εκπαιδευτικού συστήματος ή κάτι που να αφορά τη δασκάλα, που να δημιουργεί παροδική άρνηση στο παιδί. Ένα θαυμαστό ξεκίνημα…



Στο δημοτικό σχολείο το νήπιο εξελίσσεται σε παιδάκι. Ένα παιδί που πολύ γρήγορα θα κάνει μεγαλύτερα και περισσότερα βήματα ανεξαρτητοποίησης, θα αποκτήσει καινούριους φίλους και εμπειρίες.
• Οι νέες γνώσεις που θα αποκομίσει το παιδί στο δημοτικό θα του ανοίξουν καινούριους ορίζοντες: θα μπορεί να διαβάζει μόνο του τα αγαπημένα του βιβλία, σε ένα δυο χρόνια θα μπορεί να δει ταινίες με υπότιτλους στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
• Θα μάθει να διαχειρίζεται μικροποσά και το χαρτζιλίκι του στις εκδρομές που θα πηγαίνει με το σχολείο του και στην καθημερινότητα 
στις συναλλαγές του στο κυλικείο.
• Θα αυξηθεί η υπευθυνότητά του –θα μάθει να ετοιμάζει μόνο του τα πράγματά του, να μελετά τα μαθήματά του- και κατά συνέπεια η αυτοπεποίθησή του. Σιγά-σιγά γίνεται «μεγάλο» παιδί!


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ