ΡΟΗ

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΝΟΥ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 53ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

| ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 53ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Χελιδονίσματα με την συμμετοχή των μαθητών του σχολικού συγκροτήματος της πρώην παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου.
Με πηλό, με φαντασία με δημιουργικότητα, αλλά και με συμμετοχή τα παιδιά προσμένουν τα χελιδόνια και δημιουργούν φωλιές.
Οι σύλλογοι γονέων του 53ου και 54ου δημοτικών σχολείων μαζί με την υποστήριξη των δασκάλων και της διεύθυνσης βγήκαν απο τις αίθουσες και ονειρεύτηκαν δημιουργώντας.



Πρόκειται για μοναδική εκδήλωση, η οποία αποτελεί καλωσόρισμα στην άνοιξη και τα χελιδόνια,και προσφέρει χαρά και ικανοποίηση στα παιδιά  αλλά και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. 
Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά για τον ερχομό των χελιδονιών, το δύσκολο μακρύ τους ταξίδι και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας φωλιές από πηλό. Τα παιδιά παίρνουν μαζί τις φωλιές και αφού στεγνώσουν, τις τοποθετούν στο σχολείο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού τους.




Ενα έθιμο που κρατά από την Αρχαιότητα είναι τα «Χελιδονίσματα». Σύμφωνα με μια παράδοση, το χελιδόνισμα είναι ένα παλιό έθιμο του Μαρτίου που σχετίζεται με τον ερχομό των χελιδονιών. Λέγεται πως πρώτη το ξεκίνησε η κόρη του Κλεόβουλου στη Λίνδο τον 6ο αιώνα πΧ. Παλαιότερα νήστευαν ολόκληρη τη Σαρακοστή και έτρωγαν μόνο μία φορά την ημέρα. Μερικές νησιώτισσες τηρούν ακόμη αυτή τη νηστεία.
Στο διάστημα αυτό τρώνε χόρτα, όσπρια, βραστές σκέτες πατάτες, όλα χωρίς λάδι, και θαλασσινά, όπως πεταλΐδες, κοχλιούς, φούσκες, αχινούς, πίνες και άλλα.
Τα παιδιά περνούσαν από σπίτι σε σπίτι κι έλεγαν τα κάλαντα για τον ερχομό της άνοιξης, κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού (προάγγελου της άνοιξης) και τραγουδούσα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ